fredag 20 februari 2015

Skjutsa större barn på cykel

Jag förespråkar att större barn ska cykla på egen hand och känna den frihet som cykeln ger plus alla andra positiva aspekter. Men ibland uppstår det tillfällen då man kanske behöver/vill skjutsa även större barn och då är det många som tror att det enbart är pakethållaren som gäller om man inte råkar ha en lastcykel till hands. Detta stämmer inte.

Det alternativet vi använder oss av är holländska Bobike junior classic för barn mellan 5-10år. Barnsitsen fästes på tre ställen på ramen och tål upp till 35kg. Sitsen är försedd med ställbara benstöd, bälte och ett ryggstöd som kan fällas ihop då sitsen inte används. Fördelen med Bobike är att barnet sitter väldigt bekvämt och färdas framförallt säkrare än direkt på pakethållaren. Benstöden skyddar benen för att komma in i hjulet och ökar givetvis även komforten. Vår dotter är väldigt förtjust i sin sits och de gånger vi vuxna exempelvis velat ta en längre cykeltur i stark blåst så har hon kunnat följa med oss.

Priset ligger på ca 1199:- och jag tycker att det är väldigt överkomligt.

Något att tänka på när man ska köpa en Bobike är att det krävs en del mekande för att få fästet på plats. Även en händig cykelmekaniker får kämpa lite så det kan vara en idé att låta någon kunnig hjälpa till med monteringen. Man bör även vara noga med att dra åt låsmuttrarna lite varje gång cykeln används, både med och utan sits på. Risken finns annars att vibrationerna under cykelturen får muttrarna att lossna om de sitter löst. Sist men inte minst, knäpp alltid ihop bältet. Om bälter hänger löst så finns risken att det åker in i hjulet.

Generalagent i Sverige är Shimano. De cykelbutiker som handlar från Shimano bör kunna beställa hem Bobike.

Mer information finns på Bobikes hemsida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar