måndag 23 februari 2015

Ge hojen lite TLC

Insåg häromdagen att min Brompton behövde lite omvårdnad. Det är väldigt viktigt att ta hand om sin cykel om man vill att den ska hålla. Den lilla rosa hojen har fått utstå mycket i höst och vinter så det var dags att göra den lite vårfin.

Jag slängde upp hojen i badkaret (vi har våra Brompton uppe i lyan) och rengjorde med lite Yes diskmedel och varmt vatten. Man man kan säkert hitta andra alternativ på rengöringsmedel men jag gillar Yes eftersom det är skonsamt att använda. Vanligtvis brukar jag bara torka av cykeln, speciellt efter jag varit ute i regn. Men efter vinter, salt och diverse höststormar så behövde hojen lite extra TLC. 

När jag torkade av cykeln så upptäckte jag en rad småskador på lacken. Är sådant som uppkommer med tiden men bör fixas så snabbt som möjligt för att undvika rost. Lät "rosa faran" stå och torka ordentligt över natten för att dagen efter plocka fram min specialbeställda Touch up paint från Brompton. Det är något jag rekommenderar alla Bromptoncyklister att införskaffa. 

Jag började med att lysa med ficklampa på skadorna för att se om det fanns tecken på rost. Finns det rost så bör man sandpappra lite lätt för att få bort så mycket som möjligt av det innan man applicerar färgen. I mitt fall såg allt rent och fint ut så jag kunde hoppa över den delen. 

Bromptons touch up paint är väldigt tjock så det gäller att skaka burken likt en galning före användning. I mitt fall som har hot pink, så var det inte svårt att räkna ut. När jag öppnade burken så var färgen närmast gråaktig, för att sedan bli ljusrosa efter lite skakande och slutligen efter massiv kramp i armen...bli rätt nyans. Men för de som exempelvis har vit färg så kan det vara svårare att se. Pratade med en cyklist som nämnde att det blivit väldiga nyansskillnader när han fixade sin vita Brompton och gissningsvis pga att färgen inte blandats tillräckligt mycket innan den målades på. 

Eftersom färgen är så tjock så behövs endast en liten mängd och jag måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet. Lät färgen torka över natten innan jag fällde ihop hojen. 

Ger man bara sin cykel lite omvårdnad då och då så håller den mycket längre. Passade även på att kolla om kedjan behövde smörjas och trycket i däcken kollas ofta. Små saker som går snabbt, men som gör stor skillnad. 


 

2 kommentarer:

 1. Ge någon / något kärlek som så håller det längre, känns som om det skulle kunna passa in på mycket annat.

  Att din cykel inte rostat beror kanske på att den är gjord av titan, den metallen är inte mest känd för att rosta.

  Skoj blogg

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Tack :-)
  Min Brompton är inte titan utan stål.

  SvaraRadera