tisdag 24 februari 2015

Skjutsa större barn på cykel. Del 2

Häromdagen gjorde jag ett inlägg om att skjutsa större barn på cykel. Inlägget hittar ni här. Nu tänkte jag tipsa om ännu ett sätt nämligen genom påhängcykel.
 
Påhängcykel är ett smart alternativ där barnet kan cykla i sin egen takt och ändå hänga med i de vuxnas tempo. Istället för att sitta stilla på en sits så trampar barnet precis så mycket som han/hon orkar. Fördelen med en påhängcykel är även att barnet kan få känna på trafikmiljön under lite säkrare former.  
 
Vi använde oss av en Trek MT206 med 6 växlar. Växlarna hjälper till att anpassa motståndet för barnet plus att barnet lär sig att hantera växlar. Observera att det aldrig är broms på påhängcykel, barnet ska inte kunna bromsa under färden men däremot hjälpa till och driva cykeln framåt. De flesta påhängcyklarna kommer utan någon form av utrustning, vi valde dock att montera på både stänkskärm och pakethållare för att göra cykeln mer praktisk. (syns tyvärr inte på denna bild) 
 
Påhängcyklar sitter med snabbkoppling och är därmed lätta att ta loss och koppla på. Detta genererar även en ökad stöldrisk och en extra vajer är ett måste för att låsa fast påhängcykeln i värdcykeln.
 
Trek MT206 kostar ca1999:- men det går att hitta påhängcyklar för runt 1000:-
Påhängcykel rekommenderas från ca 5år och upp till ca 10år beroende på barnets längd.
 

 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar