lördag 7 mars 2015

En liten snabbrecension av Hövding 2.0


Jag älskar innovation och det får man väl ändå säga att Hövdin är. Jag tillhör dessutom kategorin cyklister som vanligtvis bär hjälm när jag är ute och hojar. Tycker att det är upp till var och ingen ska behöva försvara sitt val. Jag tänkte hur som helst att köra en liten snabbrecension av nya modellen 2.0. 

Jag hade turen att vinna en Hövding strax före jul och glädjen var enorm. I samma veva fick jag veta att en 2.0 skulle komma runt februari. Bestämde mig för att vänta in nya versionen pga en rad uppdateringar. Får nog erkänna att jag ändå var lite skeptisk eftersom det lät för bra....men jodå Hövdin levererar! 

Mycket bättre passform: 100g lättare vilket känns rejält på axlar och nacke, rymligare modell och ett följsammare tyg på överdrag som dessutom känns svalare. Dragkedjan har blivit lättare att knäppa och känns för övrigt inte ivägen som jag upplevde på 1.0. Aktiveringsknappen har blivit synligare och försetts med en starkare magnet. Som en bonus är även mini- och vikcyklar testade till denna uppdatering, något som passar mig perfekt med tanke på att jag mest susar runt på min "Brommie". 

Numera behöver man dessutom inte aktivera Hövding för att kontrollera batterinivån utan detta görs lätt genom att trycka bak på aktiveringsknappen. Beträffande överdrag så kör jag på det svarta basöverdraget som medföljer men det har även kommit en rad nya med mer färg och mönster. De får man köpa till utöver. Basöverdraget måste knäppas upp vid laddning som på bilden, de övriga har en liten ficka som kan öppnas. Jag tycker dock inte att det spelar någon större roll och är nöjd med det överdrag som medföljer.

Igår invigde jag då Hövding på allvar. Arrangerade ett Slow Roll inför premiären av Bikes vs Cars. Mötte upp polisen vid samlingsplatsen och första kommentaren var: "var har du hjälmen". Pekade leende på min krage och därefter blev det några minuter med frågor. Är ju inte alla som känner till Hövding och jag har inget emot frågor. Dessutom så var min Hövding väldigt kamouflerad och såg ut att vara kragen på jackan. 

Det finns lite saker att tänka på med Hövding generellt och några nya saker för 2.0. Nu under vintertid då man ofta har lite tjockare jackor så är det extra viktigt att se till att kragen ligger fritt. Det är ju så att vid olycka så ska hjälmen kunna blåsa upp och lägga sig runt huvudet och då vill det till att det inte finns huva, krage eller annat i vägen. Jag knäppte min jacka hela vägen upp och satte sen Hövding utanpå kragen. 2.0 som är rymligare i modellen fixade detta fint och kändes inte det minsta obekvämt. Dessutom höll den värmen bra. 

Som jag nämnde så har man även gjort magneten starkare på 2.0 vilket gör att man bör knäppa upp kragen en bit när man avaktiverat hjälmen så att det inte blir kontakt fast hjälmen inte är aktiverad. Det räcker att man drar ner dragkedjan en bit när man kopplat ur så kan man fortfarande ha på sig hjälmen. Funkade fint för min del. Detsamma gäller vid förvaring, att inte ha den liggande hopknäppt utan nyttja lådan där man har gjort ett fäste till ena knappen så den hålls åtakilld från magneten eller alternativ att man låter hövding ligga utsträckt. 

Tänk även på att ta av överdraget och låt Hövding torka ordentligt efter en regnig cykeltur. 

Jag var ruskigt nöjd med premiärturen och insåg efter ett tag att jag glömt att jag ens hade hjälm. Stod nog och pratade i minst 30min med Hövding aktiverad innan jag kom på att oj kanske skulle avaktivera. Blir lite nya rutiner att komma ihåg men man vänjer sig snabbt. 

Ska bli spännande att se hur den rymliga modellen blir till sommaren. Om det fortfarande blir väldigt varmt om halsen eller ny modell plus nytt överdrag kan göra kragen svalare.

Priset på 2695:- kan nog få många att sätta i halsen men då kan man ha i åtanken att Hövding faktiskt produceras inom EU. Dessutom har sex av Sveriges största försäkringsbolag gått ut med att Hövding innefattas av hemförsäkringen.

Mer info finns på Hövdings hemsida 

4 kommentarer:

 1. Jag funderade också över hövding när jag pratade med min sambo om att vi måste införskaffa reflexvästar och cykelhjälmar till våren. Min sambo trodde det skulle bli för varmt både med en halskrage och reflexväst och jag var mest oroad över om någon av oss glömmer aktivera hjälmen innan en cykeltur. Vi köpte vanliga plasthjälmar istället men visst kan Hövding vara bra på vintern då en tjockare mössa gör att hjälmen sitter ganska trångt. /Malin

  SvaraRadera
 2. Hej! Vi gillar din blogg! Du verkar kunna mycket om cyklar och vara en hängiven entusiast, precis de egenskaper vi efterlyser i vårt kommande projekt, Skillshare Malmö. Vill du vara med?! Om du har tid och lust hade det vart kul att ses så att vi kan berätta mer om projektet. Tills vidare får du gärna läsa mer om oss och om skillshare Malmö på www.skillshare.se.
  Hoppas få höra ifrån dig !
  Vänligen, Emily och Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack snälla och jag ber om ursäkt att jag inte svarat, har varit en hemskt hektisk vår :-(
   Ser att ert projekt är över för denna säsongen men hoppas på en fortsättning och träffar er gärna för att höra mer. :-)

   Radera
 3. Hej! Vilken storlek har du på din hövding? Jag fick en S i present och enligt rekommendationerna ska den passa till en hals på ca 32cm (small ska gå för halsar under 36cm). Nu har jag premiär cyklat och efter två rundor känns det fortfarande som om jag ska strypas. Beror det på att jag har en klassisk Holland cykel och sitter raklång och att airbagen faller bakåt? Eller är det helt enkelt inte plats nog att ha en jacka? Det är maj och jag har en dunväst på mig. Hur ska det då gå om jag ska ha den Utanpå en vinterjacka? Är confused. Det fanns ingen info om detta på sidan. Har su valt en större hals storlek?
  Bästa hälsningar och tacksam för svar!
  M

  SvaraRadera